Fölsjukdomar och medicinska åkommor


Här har vi samlat bilder på medicinska åkommor på föl såsom felaktiga benställningar, oregelbundna tillväxter och infekterade hasleder.

Felaktig benställning 1
Föl föds inte sällan med felaktig benställning. I de flesta fall rättar sig dessa med tiden utan åtgärd. I detta fall krävdes en insats. För ett lyckat resultat skall insatsen sättas in tidigt.

Oregelbunden tillväxt
Samma häst som på bilderna innan tre år senare. Benaxeln höger fram är rak men vänster fram har återtagit en vinklad benställning i karpus.

Bakdelsbjudning
Att föl föds med bakdelsbjudning är mycket ovanligt dess bättre. Fölet klar oftast inte förlossningen utan dör vanligtvis av att navelstängen brister då den kläms mellan fölets bröstkorg och stoets bäcken.

Felaktig benställning 2
På maknaden finns specialskor för föl som kan bandageras fast på hoven. På bilden ses två grå skor med sidligt fölängd understödsyta.

Felaktig benställning 3
Kilsula fastgjord med silvertejp.

Felaktig benställning 4
Den "vinga" benställningen som föl går inte att spåra på vår åring.

Fölsjuka, infekterad hasled
Inkom till kliniken på andra levnadsdagen med hög feber och stora svårigheter att stödja på höger bakben.

Fölsjuka, infekterad hasled
Ledspolning under narkos av fölet på tidigare bild. Behandlingen upprepades ett flertal gånger. Fölet blev efter ett antal veckor på kliniken helt återställt.

Oregelbunden tillväxt
Vid oregelbunden tillväxt i kapus kan en klyvning av benhinan räcka för att återställa symmetrisk tillväxt.

Oregelbunden tillväxt
På höger framben ses en svullnad på karpus insida efter implantatet på tidigare bild. Skenbenet är fortfarande tydligt vinklat utåt.

Oregelbunden tillväxt
Längdtillväxten har utsatt implantatet för så kraftig påfrestning att skruvarna krökt sig.